Underliv
Størstedelen af alle kvinder oplever problemer relateret til underlivet på et tidspunkt gennem deres liv.
En GynObs fysioterapeut har efteruddannelse indenfor det urologiske, gynækologiske og obstetriske område og specialviden i at behandle problemer relateret til underlivet.
Her i klinikken kan du få hjælp af vores GynObs fysioterapeut - Mette tilbyder undersøgelse, behandling, genoptræning og vejledning i forebyggende indsatser. En individuelt tilpasset tilgang, med respekt for dig.
Inkontinens
At være inkontinent betyder at man har besvær med at holde på urin, luft eller afføring. Inkontinens ses i alle aldersgrupper og på tværs af køn. Fælles er det, at inkontinens har betydning for livskvaliteten hos den enkelte.
Urininkontinens
Urininkontinens er hyppigt forekommende blandt kvinder. En dansk undersøgelse viser således at en tredjedel af kvinder over 45 år er utætte for urin. Hver tredje kvinde som har født har problemer med at holde på vandet et halvt år efter fødslen.
Urininkontinens
Inkontinens kan være forbundet med usikkerhed og bekymringer om hvornår næste uheld indtræffer. Tanker om man lugter, fravalg af sociale aktiviteter og motion. Det kan også påvirke de nære relationer og sexlivet, da man kan frygte at problemet opstår sammen med en partner. Mange lider desværre i stilhed. Kun hver fjerde kvinde som har problemer med at holde på vandet søger læge.
Forskellige former for urininkontinens
- Stress inkontinens – opstår når der ikke bliver lukket omkring urinrøret når der kommer et øget tryk fra maven, som der for eksempel gør ved bevægelse (hop), nys og hoste.
- Urge inkontinens – skyldes at blæren trækker sig sammen, så man får en pludselig og bydende trang til at lade vandet, som kan være svær at undertrykke. Ofte når man ikke toilettet i tide. Dette kaldes også Overaktiv blære syndrom, og inddeles i en våd og en tør type, hvor man ved den tørre type har samme stærke vandladningstrang men uden inkontinens
- Blandingsinkontinens – er en blanding af stress og urge inkontinens
- Overløbsinkontinens – er når urinen siver grundet et højt blæretryk forårsaget af en overfyldt blære. Årsagen kan være at blæren er blevet stor og slap, grundet man gentagne gange over tid, har overhørt kroppens signaler og ikke tømt blæren i tide
Analinkontinens
Analinkontinens betyder en manglende evne til at holde på luft eller afføring.
Der er forskellige sværhedsgrader af analinkontinens. Symptomerne i den lette ende af skalaen er at man prutter ufrivilligt, mens det i de sværere tilfælde er at man lækker afføring.
Det kan være svært invaliderende at være analinkontinent og studier viser at det er lig med en overordentlig forringelse af livskvaliteten. Oveni er det en tabubelagt lidelse og man kan nemt føle sig alene, når man ikke taler med andre om sit problem. Afføringsinkontinens forekommer hos cirka 2 - 4 % af befolkningen. Dette tal vurderes dog at være betydeligt underrapporteret grundet tabuisering.
Årsagerne til analinkontinens er mange, og lidelsen forekommer hyppigere hos kvinder end hos mænd. En stor gruppe udgøres af kvinder som i forbindelse med fødslen har fået en læsion af tarmens lukkemuskel. Neurologiske sygdomme, herunder sklerose som rammer centralnervesystemet og dermed også nervebanerne til bækkenbunden. Personer som har fået foretaget tarmkirurgi, for eksempel grundet tarmkræft samt personer der lider af diarré, da vores system ganske enkelt ikke er designet til at holde på flydende afføring.
Der er heldigvis meget man selv kan gøre for at afhjælpe problemet og tage kontrollen over tarmen tilbage. Op mod tre fjerdedele kan opnå betydelig bedring og undgå operation ved konservativ behandling, herunder bækkenbundstræning og vejledning i for eksempel tilskud af loppefrøskaller og toiletvaner.
Nedsynkning af underlivet
En nedsynkning er en hyppigt forekommende tilstand blandt kvinder som har født vaginalt - op mod halvdelen har en nedsynkning i en eller anden grad, men det er langt fra alle som har symptomer. De typiske gener er tyngde eller bulefornemmelse i skeden, urininkontinens, vaginale smerte og gener ved samleje.
Ved en nedsynkning er der tale om at et eller flere af underlivets organer buler ind i skedevæggen.
Det hyppigst forekommende er blæren der synker ned i skedens forvæg (cystocele). Det kan også være livmoderen der synker ned i skeden (uterusprolaps), endetarmen der synker ind i skedens bagvæg (rectocele) og så kan det være tyndtarmen der synker ned i skeden (enterocele).
Grader af nedsynkning
Der er forskellige grader af nedsynkning, alt efter hvor i skeden den sidder:
- Grad 1: sidder højt i skeden og giver ikke symptomer
- Grad 2: sidder ligeledes højt i skeden, men kan ved belastning eller udtrætning synke længere ned mod kønskransen (hymenalranden). Giver gener der kommer og går, typisk som en tamponfornemmelse i skeden
- Grad 3: nedsynkningen går ned til kønskransen/skedeåbningen, eller forbi den ved belastning på bækkenbunden som for eksempel hoste. Symptomerne er oftest konstante
- Grad 4: nedsynkningen sidder udenfor skedeåbningen
En nedsynkning skyldes en svækkelse af bækkenbundens muskulatur og bindevæv. Vaginal fødsel er en væsentlig disponerende faktor – barnets vægt har en betydning, om der er benyttet instrumental forløsning (cup eller tang), ligesom antallet af fødsler har en betydning. En nedsynkning kan også opstå som følge af overvægt, kronisk hoste, forstoppelse og deraf øget bugpresse. Den hormonelle forandring der sker i overgangsalderen kan ligeledes føre til en nedsynkning, da østrogenmanglen svækker skedens slimhinde, muskulatur og bindevæv.
Der ses god effekt af bækkenbundstræning i forhold til at behandle gener relateret til en nedsynkning. Bækkenbundstræning styrker og løfter bækkenbunden som skal støtte underlivets organer. Bækkenbundstræning og rådgivning i livsstilsfaktorer vurderes at være en god kombination til at mindske belastningen på bækkenbunden og afhjælpe gener forbundet med en nedsynkning i underlivet.
Hvad kan du selv gøre hvis du har en nedsynkning:
- Bækkenbundstræning
- Undgå forstoppelse
- Hensigtsmæssig stilling ved toiletbesøg, så du undgår unødig bugpresse
- Fokuser på træning som ikke forværrer dine symptomer
- Undgå rygning og overvægt
- Lokal østrogenbehandling
- Støttepessar
Hvis du lige har født skal du vide at det er normalt at have symptomer. De vil dog formentligt mindskes i løbet af de kommende måneder. Sker dette ikke, så tag kontakt til egen læge eller en GynObs fysioterapeut som kan hjælpe dig med en afklaring og behandling.
Her i klinikken får du hjælp af vores GynObs fysioterapeut Mette, som vil vejlede dig og sammensætte den rette behandling til dig. Det er vigtigt at notere, at en nedsynkning ikke kan trænes væk, men bækkenbundens støttefunktion kan styrkes og generne kan mindskes. Mange behøver ikke en operation, når de først får gang i bækkenbunden.
Er du blevet opereret for en nedsynkning, kan Mette sammensætte en behandlingsplan til dig.
Smerter i underlivet
Underlivssmerter er hyppigt forekommende og de fleste kvinder oplever det på et eller andet tidspunkt i løbet af deres liv. Det anslås at 300.000 kvinder hvert år søger læge grundet smerter i underlivet.
Smerter i underlivet kan sidde i den nedre del af maven, i den ene side eller begge sider, omkring halebenet, sædeområdet, mellemkødet eller dybt i skeden. Smerterne kan være diffuse og trække om i lænd, lyske eller ned i lårene. Smerterne kan være akutte, kroniske eller periodiske.
De akutte smerter skyldes oftest urinvejsinfektion, spontan abort, bristet cyste på æggestokken eller en blindtarmsbetændelse. Kroniske smerter skyldes ofte muskelspændinger i underlivet eller en spændt hoftebøjer. Smerterne kan også stamme fra de reproduktive organer, og være periodiske og variere i takt med den kvindelige cyklus.
Den hyppigste årsag til vedvarende smerter i underlivet er muskelspændinger, og de udløsende årsager kan være mange. Ofte opstår smerterne som følge af underlivssygdom, operation i underlivet, fødsel eller uhensigtsmæssig kropsholdning.
Spændingerne kan i første omgang være en hensigtsmæssig forsvarsmekanisme kroppen bruger, fordi noget gør ondt eller er ubehageligt. Men når de vedbliver at være der selvom ”faren” er ovre, så kan det skabe problemer som stramt væv og nedsat bevægelighed.
Arvæv efter operation eller fødselsbristning kan på samme måde skabe stramning og ubehag. Smerterne kan også opstå af at man er stresset eller har ondt et andet sted i kroppen, og derfor spænder op, også i underlivet.
Med denne viden er det vigtigt med en grundig undersøgelse for at nå hele vejen omkring problemet. Vi sætter derfor god tid af til dig den første gang du besøger os, så vi kommer til kernen af hvad den eller de bagvedliggende årsager til dine smerter er. Du bliver mødt af vores fysioterapeut Mette som har en videreuddannelse indenfor det gynækologiske område og 10 års erfaring indenfor manuel terapi.
Sygeforsikring Danmark
Er du medlem af Sygeforsikring Danmark, så kan du få tilskud til behandling og træning hos os. Er du medlem så informer os herom ved første fremmøde. Så registrer dit tilskud og alt forløber automatisk, uden at du skal tænke på det mere
Gratis afklarende samtale
Vi tilbyder gratis afklarende samtaler. Måske er du i tvivl om hvad der er relevant for dig - og det vil vi gerne vejlede i. Du kan booke en gratis afklarende samtale ved vores GynObs fysioterapeut Mette. Hvis du har et kort sprøgsmål som du ønsker svar på, så er du også velkommen til at benytte vores kontaktformular ved at klikke her